lauantai 2. tammikuuta 2016

Ompelijan uroteko
Aloitin uuden vuoden vaihtamalla untuvatakkiin vetoketjun. Aluksi reistailevaan ketjuun auttoi Yle areenassa näytillä olevat niksit lukon kiristämiseen. Metalli oli kuitenkin jo aika väsynyttä ja hajosi lopulta kokonaan. Ainut keino jäljellä oli koko ketjun vaihtaminen, sillä ketjuun sopivaa lukkoa ei löytynyt mistään. Koska olin varautunut elämäni tuskaisimpaan purku- ja ompeluoperaatioon, niin eihän se sitten ihan niin kauheeta ollutkaan. Katkaisin vain kaksi ompelukoneen neulaa sekä ompelin ja purin ketjun molemmat puolet kahdesti ennen kuin olin tyytyväinen. Erilaisia läppiä ja tereitä sisältävän vetoketjun rakennetta oli oikeastaan aika kiinnostavaa tutkia.

Nyt ei tarvitse huolehtia lämpimän talvitakin hankkimisesta ainakaan pariin vuoteen, onneksi.

3 kommenttia:

 1. Argh, tuo on viheliäinen homma. Nostan hattua! Just tänään paikallisessa kässäkaupassa omistaja, ompelijaihminen, sanoi, että valmistajat käyttävät nykyään luvattoman huonoja vetoketjuja. Noh, se tietää hänelle paljon töitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja harmillisesti teollisesti valmistetuissa takeissa käytetään kuulemma usein 5 mm leveää ketjua, mutta käsityökaupoissa myyvät vain 4 tai 6 mm leveää. Siksi ei voinut vaihtaa pelkkää rikkimennyttä lukkoa, vaan piti vaihtaa koko ketju.

   Poista
 2. Argh, tuo on viheliäinen homma. Nostan hattua! Just tänään paikallisessa kässäkaupassa omistaja, ompelijaihminen, sanoi, että valmistajat käyttävät nykyään luvattoman huonoja vetoketjuja. Noh, se tietää hänelle paljon töitä. :)

  VastaaPoista