torstai 25. joulukuuta 2014

Vaatehaaste 2015Olen päättänyt haastaa itseni vuonna 2015 olemalla ostamatta ainuttakaan valmisvaatetta kaupasta. Sen sijaan kaikki tarvitsemani aion toteuttaa oman käden kautta, sukkia ja sukkiksia lukuunottamatta.

Teen tämän useammastakin syystä. Yksi syy on vaateteollisuuden epäeettisyys ja -ekologisuus. Vaatteet ovat niin halpoja, että on täysi mahdottomuus, että ne olisivat valmistettu laadukkaista materiaaleista ja että niiden tekijöille maksettaisiin kohtuullista palkkaa. Lisäksi yleisin vaatteiden valmistukseen käytetty materiaali puuvilla vaatii paljon keinokastelua ja tuholaismyrkkyjen käyttämistä tuottaakseen satoa. Ongelmat viljelijöiden sekä poimijoiden työskentelyolosuhteissa ovat yleisiä etenkin köyhissä maissa. Nykyisellään shoppaaminen tuottaa lähinnä harmaita hiuksia ja huonoa omatuntoa.

Toinen syy on se, että osaan ommella ja neuloa. Pidän siitä jopa melkoisen paljon.
Vuodessa on kuitenkin vain 52 viikkoa ja minähän en joka viikko ehdi uutta vaatetta valmistaa, en edes joka kuukausi. Haaste pakottaisi tarkoin harkitsemaan vaatetarpeitani. Tämä johtaisi väistämättä siihen, että kuluttaisin vähemmän mutta viisaammin.

Itse tehdessä voin jossain määrin vaikuttaa vaatteiteni materiaalien eettisyyteen ja ekologisuuteen. Ainakin tiedän varmuudella, ettei lapsityövoimaa ole valmistusvaiheessa käytetty. Kangas- ja lankahankinnoissani voin suosia vastuullisemmin valmistettuja materiaaleja, esimerkiksi Suomessa valmistettua ja luomua.

Ajatus voi kuulostaa hullulta, mutta toisaalta minullahan on jo kaappi täynnä vaatteita. Tarkemmin ajateltuna tämä ei välttämättä tule olemaan edes vaikeaa. Asiaa pähkäillessä kuulin sattumalta Facebookin vuosi ilman uusia vaatteita -kampanjasta, joka on käynnistynyt elokuun lopulla. Tapahtumalla on jo yli 2800 osallistujaa, eli en ole ainut joka on kyseistä ajatusta päässään pyöritellyt. Liityin oitis mukaan tapahtumaan, vaikka hiukan eri näkökulmasta lähestyn aihetta.

Kuvan harmaat kangashousut valmistuivat muutamassa illassa joulua edeltävänä viikkona. Kankaan ostin Eurokankaasta hinta noin 20 €. Kankaan koostumus on polyesteria (63%), viskoosia (35%) ja elastaania (5%). Tohelona unohdin tietysti kysyä kankaan valmistusmaata. Menekki koossa 38 oli 1,3 metriä. Kaavan ostin samasta paikasta ja se on Burdan kaava nro 7123, hinta noin 10 €. Malli oli yksinkertainen ja helppo valmistaa ja lopputuloksesta tuli mielestäni siisti ja huolitellun näköinen.

4 kommenttia:

 1. Vau, tsemppiä haasteeseen. Jos itse osaisin ommella vaatteita (tarvittava pinna on liian lyhyt), niin tarttuisin iteki tähän. Vaatteita tosin ostan nykyisin aniharvoin ja sillonkin tarkkaan punniten. Langoista ei kyl tule aina tutkittua alkuperää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei minullakaan ole tähän saakka tullut tutkittua niitä lankoja niin tarkkaan, mutta jatkossa pyrin skarppaamaan tälläkin saralla.

   Poista
 2. Jos oikeasti haluaa panostaa materiaaleihin, niin nuo housut (tyylikkäät) on oiva esimerkki epäekologisuudesta: 100% keinokuidut saa unohtaa kokonaan. Keinokuidut ovat hyviä ainoastaan yhdistettynä pieninä määrinä vahvistamaan luonnonkuitujen heikkouksia. Muuntokuidut eivät ole juurikaan sen paremmat, koska esim. erilaisten viskoosien valmistukseen käytetään hirveästi kemikaaleja. Bambulangat ja -kankaat eivät siis oikeasti ole ekologisia vaikka on markkinoitu kuulostamaan siltä.

  Se kaikkein ekologisin materiaali on villa. Varsinkin kotimaisten lammastilojen oma tuotanto. Ja nykyään Suomesta löytyy myös kotimaista alpakkaa! – Hyvänä kakkosena tulee pellava, jonka viljely ja käsittely ei välttämättä vaadi mitään lannoitteita tai kemikaaleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Olet oikeassa, housut olivat huono esimerkki tämän postauksen yhteydessä. Keino- ja muuntokuitujen valmistus ja hävittäminen ei ole ongelmatonta, mutta kaikissa materiaaleissa on puolensa ja puolensa. Lisäksi tietyt materiaalit sopivat paremmin ja ksetävät pidempään tietyssä käytössä. Pidempään kestävä vaate on ekologisempi kuin sellainen joka menee muutaman käytön seurauksena pilalle.

   Housujen puolustukseksi voin oikeastaan vain sanoa, että olen huolella ne itse ommellut ja niissä ei ole esim. puuvillaa. (puuvillavaatteita tehdessä voi vuorostaan perustella, ettei niissä ole käytetty synteettisiä kuituja...) Ne ovat peruspökät, jotka sopii moneen tilanteeseen, joten tulevat ahkeraan käyttöön. Pesunkestävyyttä en vielä tiedä, mutta paras olisi kestää nyppyyntymättä!

   Poista