perjantai 5. syyskuuta 2014

Alman tumput

Aina kun mummuni ja hänen siskonsa Alma tapasivat he pelasivat yhdessä Marjapussia. Pitkän ja monimutkaiselta vaikuttaneen korttipelin aikana ei heitä saanut häiritä välikysymyksillä tai muilla pientä tyttöä siihen aikaan askarruttaneilla asioilla. Alma kutoi myös koko suvulle tumppuja ja villasukkia. Tumpuissa oli reilun mittainen varsi ja nostettujen silmukoiden avulla aikaansaatu kaksivärinen, tiivis ja lämpöinen neulekuvio. Näitä tumppuja löytyy lapsuudenkodistani kaikissa väreissä ja kokoluokissa. Koskaan en oppinut pelaamaan Marjapussia, mutta tumput olen onnistnut jäljittämään. Sen pituinen se.Malli: Alman tumput (linkki Ravelryyn)
Lanka: Lankavarastoista löytynyt Novita Nalle mustana ja luonnonvalkoinen/vaaleanharmaa
Sukkapuikot: 2,5 mm ja 3 mm
Koko: 1-2-vuotiaalle

Alla kuvaus tumppujen teosta. Huom! Tämä ohje on vain suuntaa antava ja vaatii peukalokiilan ja kärkikavennusten osaamisen.

Varsi:
Luo mustalla värillä 40 s ohuemmilla sukkapuikoilla, jaa silmukat puikoille ja neulo suljettuna neuleena 2o 2n joustinneuletta 14 krs.
Vaihda vaaleaan väriin ja paksumpiin puikkoihin, mutta älä katkaise mustaa lankaa.
Tee neljä kahden kerroksen raitaa vaalealla värillä, raitojen väliin 2 krs mustalla.
Neulo neljänne valkoisen raidan jälkeen 14 krs mustalla.
Aloita kuvioneule ja kolmannella kerroksella peukalokiilan levennykset joka toinen tai kolmas kerros. Minä tein levennyksiä joka toinen kerros.

Kuvioneule (silmukkamäärä jaollinen neljällä):
1 kerros: vaalealla langalla *3o, nosta 1 oikein neulomatta*, toista *-*
2 kerros: vaalealla langalla *3n, nosta 1 nurin neulomatta, niin että lanka jää työn taakse*, toista*-*
3 kerros: mustalla langalla 1o, nosta 1 oikein neulomatta, *3o, nosta 1 neulomatta*, toista *-*, kunnes jäljellä on 2s, neulo 2o.
4 kerros:mustalla langalla 1n, nosta 1 nurin neulomatta, niin että lanka jää työn taakse, *3n, nosta 1 nurin neulomatta, niin että lanka jää työn taakse*, toista *-*, kunnes jäljellä on 2s, neulo 2n.

Toista näitä neljää kerrosta. Tein peukalokiilaan 15 silmukkaa ja kutoessani peukalon lisäsin yhden, eli yhteensä 16 s. Kärkikavennukset tein joka toisella kerroksella yhden silmukan päähän reunasta.
1. puikon alussa kaksi oikein yhteen, 2. puikon lopussa ylivetokavennus, 3. alussa kaksi oikein yhteen, 4. lopussa ylivetokavennus.

2 kommenttia:

 1. Kivat lapaset, kiitos ohjeesta!

  Voitit Missä neuloimme kerran -blogin arvonnassa helmisilmukkamerkit. Laitatko postitustiedot osoitteeseen vyyhti.mnk@gmail.com, niin lähetämme palkinnon. Onnea voittajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja kävipä mulla tuuri! :)

   Poista