maanantai 11. elokuuta 2014

Minä ja neulekoneeni

Parisuhdestatuksemme olisi it's complicated...

Kaksitasoneulekoneeni hanki huutonetistä vuonna 2008. En tiennyt malleista juuri mitään, joten oma koneeni valikoitui vähän sattuman kautta. Ylätasoni malli on Brother KH-710 ja vastaavasti alataso on KR-710. Niille, jotka eivät ole perehtyneet neulekoneisiin tiedoksi, että yksitasoisella koneella voi neuloa vain sileää pintaa ja muunnoksia siihen. Kun lisätään alataso, niin on mahdollista tehdä mm. ribbi- ja pyöröneuletta sekä paljon sellaista mistä minulla ei ole vielä hajuakaan.
Koneeni on ajalta ennen kuin neulekoneisiin kehitettiin reikäkorttitekniikka, joten esim. pitsin neulominen tapahtuu 8-nappijärjestelmän avulla, rivi kerrallaan. Brotherin koneista tämä kuuluu siis niihin kaikista vanhimpiin malleihin, eikä ohjeita tai mallikirjoja ole helpolla löydettävissä. Yhden tälle koneelle suunnatun mallikirjan löysin ebaysta ja siinä riittää kyllä tarpeeksi haastetta loppuelämäksi!

Neulekonebuumi oli kuumimmillaan 1970- ja 80-luvulla. Käsittääkseni kuluttajille suunnattuja neulekoneita ei valmisteta enää juuri ollenkaan. Oma arvaukseni koneneulonnan kiinnostuksen romahtamiseen on täysin harhaanjohtava markkinointi. Yleinen uskomus on, että neulekoneella vaate syntyy hetkessä ja vaivattomasti. No eipä synny. Todellisuudessa neulekoneen opettelu on verrattavissa uuden soittimen opetteluun. Perusteidenkin hallitseminen vaatii paljon harjoittelua ja mallitilkkuja... Vaikka itse neulominen on parhaimmillaan oikein sujuvaa ja vauhdikasta, niin valmistelutyö on työlästä. Käsin neuloessa työn muotoutumista pääsee seuraamaan ja sitä voi vähän sovitellakin, sekä tehdä tarvittaessa muutoksia lennosta. Neulekoneella ei pysty hahmottamaan tulevan vaatteen kokoa tai sopivuutta, vaan sen näkee kunnolla vasta valmiina, kun se on otettu koneesta irti. Koko neule pitää siten suunnitella hyvin tarkkaan etukäteen ja tässä jos missäkin on syytä tehdä mallitilkku neuletihyden laskemiseksi. Kun neulottava kappale on mitoitettu silmukalleen oikein, niin neulominen on oikein joutuisaa. Niin, ellei satu jotain vastoinkäymisiä. Yleisimpiä ongelmia minulla on tippuilevat silmukat ja ettei kelkka (osa jota liikutellaan neulapedillä edestakaisin) neulokaan kaikkia silmukoita. Yleensä saan asian korjaantumaan, mutta ongelmien ratkaisemiseksi menee paljon kallisarvoista aikaa ja usein myös hermot.


Kuvan harmaa kietaisutoppi jäi aikoinaan kesken. Vaikka neulos olikin perus jostinneulosta, niin projekti osoittautui silloisilla taidoilla liian monimutkaiseksi. Piste i:n päällä oli tuo pudonnut silmukka (vasen alareuna), jonka huomasin vasta parikymmenttä senttiä myöhässä, enkä osannut/jaksanut korjata asiaa. Langat ovat vielä tallessa, mutta enpä ole niin varma löydänkö enää ohjetta. Valmiita ohjeita neulekoneille on tämän päivän käsityölehdissä aika harvoin. Ohjeiden kirjoittamisessa onkin hankalaa tehdä siitä sellainen, että se on mahdollista toteuttaa koneen merkistä ja mallista riippumatta.


Vaikka olen kehittynyt paljonkin koneneulojana, niin koen edelleen olevani alkeistasolla. Minulla riittää huonosti malttia harjoitella perusteita ja keksin aina itselleni vähän liian vaikeita projekteja, joissa lopulta palaa pinna ja päätän pakata koneen varastoon piiloon. Sinne se sitten jää yleensä muutamaksi vuodeksi kerrallaan, kunnes erimielisyydet on unohdettu ja keksin uuden projektin tehtäväksi. Tätä kirjoittaessa neulekone nauttii olostaan pöydällä kaikkien nähtävillä, ainakin toistaiseksi.

2 kommenttia:

  1. Sain lainaksi läjän tarvikkeita joista koota Brother KR800 neulomalaitteekseni. Aamupäivä meni tutustuessa käsitteisiin ja nyt yön alkaessa mielenkiintoni on lisääntynyt sillä todellakin sain tehtävän joka kiinnostaa. Minulta puuttuu toinen langanohjain, enkä tiedä saanko sellaista mistään - ehkä murjon rautalangasta sellaisen tarvittaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! Koneneulonta on mukava harrastus, sitä en kiellä, vaikka välillä se on todella haastavaa. Toivottavasti saat koneesi kasattua ja pääset opettelemaan. Yhdelläkin langanohjaimella pääsee hyvin alkuun, mutta myöhemmin sellaisen voi koittaa itsekin taivuttaa tai sitten voi kysellä huoltoliikkeistä. Jotkut ompelukonehuoltajat korjaa myös neulekoneita.

      Poista