torstai 28. elokuuta 2014

Koneneulonnan opaskirjallisuutta

Kävin kirjastossa lainaamassa ohjekirjoja koneneulontaan. Ei ollut kovin suuri (saatika tuore) saalis, mutta on näistäkin jo paljon apua.


Arvinen, Annikki; Neulekoneella näppärästi (1973)
Koulun tekstiilityön opettajille ja oppilaille suunnattu kirja koneneulonnan tueksi. Kirja perehdyttää koneneulonnan alkeisiin. Kirjan sisältö kertaa osittain samat asiat, mitkä löytyy ainakin Brother neulekoneen ohjekirjasta, mutta lisäksi tarjoaa vinkkejä esim. villatakin napitusrivin valmistamiseen pystysuorilla napinläpeillä, muotolaskosten ja halkioiden tekoon sekä erilaisiin tapoihin tehdä o- ja v-kauluksia. Lopussa on monipuolinen opastus kaavoittamiseen sekä valmiit kaavat naisten, lasten ja miesten puseroon, housuihin ja naisten ja tyttöjen hameeseen. Opastus kaavan vaatimien silmukoiden ja kerrosten laskemiseen on myös hyödyllinen.

Avelin, Liisa; Kelkka, läppäkoukku, silmukka – Koneneulonnan alkeet (1993)
Kirja on laadittu yksitasoneulekoneella neuloville aloittelijoille. Siinä käydään läpi neulekoneen osat ja yleisimmät työvaiheet. Edellisestä poiketen tässä kirjassa opetetaan myös erilaisia tapoja kuvioida sileää neulosta ja laskosten tekeminen. Harjoitustyönä kirja ohjeistaa aioastaan väljän neulepuseron naiselle.

Näitä kirjoja selailemalla huomaa, että yksitasoisellakin koneella on mahdollista saada todella monipuolista neulosta aikaiseksi. (Alatasoa tuntuu tarvittavan enimmäkseen vain joustin- sekä pyöräneuletta varten.) Vaikka nämäkin oppaat sisältävät pitkälti samat asiat kuin oman neulekoneeni ohjekirjanen, niin tietyt asiat selitetään hieman eri tavoilla ja ovat siten toisesta kirjasta helpommin ymmärrettävissä kuin toisesta.

Jos joku lukija sattuu tietämään muita koneneulontaan liittyviä kirjoja tai lehtiä, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan!

Muokkaus: Juuri kun olin julkaissut kirjoituksen, niin sähköpostiin saapui noutoilmoitus kolmanteen koneneulontakirjaan. Liitän siitäkin pienen tiivistelmän tähän samaan postaukseen.

Arvinen, Annikki; Nopeasti neulekoneella (1978)
Tämä kirja on sisällöltään hyvin pitkälti sama kuin Arvisen edellinen kirja, Neulekoneella näppärästi. Erona on kirjan lopussa Laila Kemppaisen suunnittelemat neuleohjeet, joita on 21 kappaletta. Yksi ohjeista on sivusuunnassa neulottavaan hameeseen, jota olen pitkään kaivannut. Ilokseni voin todeta, että monet muutkin ohjeista viehättää silmääni ihan sellaisinaan, vaikka ne ovatkin melkein 40 vuoden takaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti