perjantai 1. elokuuta 2014

Käsinkehrätyn langan houkutus

Vanhempien luona on toimiva perinnerukki ja haluttaisi kovasti opetella sillä kehräämään. Rukki pääsee ehkä syyskuun aikana muuttamaan minun luokse, mutta siihen asti pitää malttaa odottaa. Koska en tiedä kehräämisestä mitään, ilmoittauduin syyskuussa järjestettävään kansalaisopiston kehräyskurssille. Työkaluna käytetään tosin värttinää, mutta kehräämisen periaate on molemmissa sama. Ymmärtääkseni värttinällä on helpompi päästä alkuun, mutta rukilla kehrääminen on nopeampaa.

Eilen illalla selasin Ravelryssä suomalaisten kehrääjien ryhmän keskustelupalstoja pitkälle yön tunneille. Ravelry on neulojien, virkkaajien ja kehrääjien maailmanlaajuinen verkkoyhteisö, josta löytyy kaikkea lankoihin liittyvää ja vielä enemmän. En ole esimerkiksi koskaan tiennyt, että kehräämällä voi saada aikaiseksi näin kaunista, moniväristä lankaa! Kiitos Ravelrykäyttäjä Maijamirjamille kuvan lainaamisesta.


Lanka on Nestin värjäämää falklandia nimella Cosecha, 600 m / 126 g.

Kauppojen teollisissa pätkävärjätyissä ym. monivärjätyissä langoissa on aina tietty säännöllinen rytmi, mikä peilaantuu neuleeseen luoden tahatonta kuviota. Lopputulos näyttää harvoin luonnolliselta. Käsin kehrätyssä langassa en usko että tällaista pääsee tapatumaan yrittämälläkään.

Paljon on vielä opittavaa, sen olen huomannut. En esimerkiksi tiedä mitä palstoilla tiuhaan mainittu navajo-kertaus on, saatika ymmärrä BFL lyhenteen tarkoitusta. Mutta luulisin, että nämäkin salat pikkuhiljaa paljastuvat, kunhan pääsen alkuun.

Niin, ja sellainen asia selvisi, että rukilla pitää olla nimi, muuten seuraa huonoa onnea. En tiedä onko meidän rukilla ollut nimeä, joten täytyy alkaa miettimään sitäkin. Nimiehdotuksia voi esittää kommentteihin!

2 kommenttia:

 1. Joko olet päässyt aloittamaan kehruuharjoitukset? :) BFL=blue faced leicester, eli lammasrotu. Sen villa on pehmeää ja erityisen mukavaa kehrättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehruuharrastuksen aloittaminen on kokenut vastarintaa. Värttinäkurssi peruuntui vähäisen osallistujamäärän vuoksi ja rukki ei mahtunut auton kyytiin viimeksi kun oli mahdollisuus tuoda se. Toisaalta on ollut niin paljon kaikkea muuta menoa, etten varmaan olisi ehtinyt kehrätäkään, vaikka rukin olisinkin saanut.

   Onkohan Suomessa yhtään lammastilaa, joka kasvattaisi BFL lampaita?

   Poista