maanantai 28. heinäkuuta 2014

Lomamatkan villavierailut

Kesäloman automatka Ruotsiin alkaa olla lopuillaan. En ollut ajatellut kierteleväni erityisemmin lankakauppoja, mutta silti matkalleni sattui ihana pieni kehräämö Kilforsissa, pellavatehdas Växbossa, lammastila Turun lähettyvillä ja muutama lankakauppa.

Filtmakeriet oli kahden siskon perustama yritys, jossa lampaanvilla työstetään langaksi ja eräänlaiseksi huovutuksen raaka-aineeksi (ruotsiksi nålfilt). Minulla kävi hyvä tuuri, sillä samana päivänä kehräämössä oli avoimet ovet ja opastettu kierros tehtaan tiloissa. Olisinkohan ollut yhtä innoissani kuin kolmevuotias kummityttöni Muumimaailmassa?

Blogiani ei ole ollut olemassa ennen eilistä, mutta onneksi olin kännykällä räpsinyt edes jonkinlaisia kuvia paikasta. Nettisivuilta www.filtmakeriet.se löytyy lisää kuvia, muistaakseni myös tunnelmallisesta tehdasputiikista.

Lähes yhtä suurella innolla kävin Växbossa, jossa oli pellavatehdas ja -kauppa. Enpä ollut aiemmin pääsyt teollisia kangaspuita näkemäänkään. Tehtaanmyymälästä ostelin ylijäämäpaloja ja kakkoslaatuisia tilkkuja halvalla. Niistä pääsee sitten joku päivä kotona ompelemaan kaitaliinaa, pyyhettä ja tyynynpäällistä. Kotisivuilta löytää tästäkin paikasta lisätietoa kauniiden kuvien kera! http://www.vaxbolin.se


Viimeinen matkamme varrelle osunut kohde oli Suomen puolella sijaitseva Stentorpin lammastila Kirjalassa. Täällä en muistanut edes ottaa kännykkäkameraa esille, vaikka syytä olisi ollut. Tilalla jalostetaan Suomenlampaita villatuotantoa varten. Opin, että mitä kiharampi karva lampaalla, sitä laadukkaampaa lankaa. Villat lähetetään muualle kehrättäväksi ja palautetaan lankoina. Myynnissä oli sekä lankaa että valmiita kudottuja tuotteita. Tilalla oli myös hämmästyttävän taitava paimenkoira!

Ei voi sanoa muuta kuin että oli todella onnistunut kesälomareissu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti